Mat och annat

Antal portioner 4

Det behöver du


4 st Kycklingfiléer
Potatis
smör
cocosolja (kallpressad ekologisk)
3 dl grädde
3 st vitlöksklyftor rivna eller pressade
1 tsk dragon
1 tsk rosmarin
1 msk färsk riven ingefära
 1 tsk gurkmeja
tomat


Himalyasalt med jod
vitpeppar


 

Kycklingfilé med potatisvåffla

Hur man


Lägg i en smörklick och någon tsk cocosolja i en stekgryta eller en stekpanna och lägg i de sköljda kycklingfiléerna och strö lite salt och vitpeppar på filéerna och bryn de på bägge sidorna och sedan häll på grädden.

Lägg i de rivna eller pressade vitlöksklyftorna, gurkmejan, dragon, rosmarin och låt allt puttra tills kycklingen är riktigt genomstekt och klar ca en halvtimme om den var färsk eller upptinad före.
Smaka av med lite mer salt och peppar om det behövs. 

.
Meda kycklingen puttrar i grytan skalar man potatisen och grovriver den och blandar i lite salt.
Ta fram våffeljärnet och lägg i en klick smör och lägg i av potatissmeten och grädda potatisvåfflan tills den är gyllenbrun och lite frasig.

Smaklig måltid!


Antal portioner 8

Det behöver du


Rödbetssallad

1 liten burk inlagda rödbetor
2 äpplen
1 tsk riven pepparrot
3 dl vispgrädde

Rödbetssallad

Hur man



Vispa grädden.
Tärna rödbetor och äpplena
och rör ned i grädden.
Riv pepparrot och rör ned.
Färdigt.
Gott!

Antal portioner 4

Det behöver du


Falukorvsgryta

1 st falukorvsring
3-4 morötter
10 st potatisar
liten palsternacka
en bit kålrot
en bit selleri
en liten purjolök
(går också att köpa förpackningen soppgrönsaker i grönsaksdisken i affären och använda det som finns i den förpackningen)
vatten
1 tsk senap
3-4 lagerblad
6-8 vitpepparkorn
6-8 kryddpepparkorn
några svart pepparkorn
persilja
lite pizzakrydda
eller lite oregano
timjan
rosmarin
1 knivsudd ingefära
1 knivsudd gurkmeja


Falukorvsgryta

Hur man

Skölj och ansa grönsaker och rotfrukter
och skär i skivor.
Falukorven och potatisen skärs i skivor.
Allt läggs ned i en kastrull och fylls på med vatten så det täcker allt.
Ha i alla kryddorna och även lite av persiljan men spara några persiljekvistar att garnera med och tillsätt senapen.
Salt behöver man egentligen inte använda eftersom det är salt i korven men efter smak och tycke så kan man även tillsätta lite salt.
Låt det puttra tills grönsaker och potatis känns lite mjuka.
Smaka av.
Njut av en god och varm
Falukorvsgryta.

Antal portioner

Det behöver du

Sommarens Grilltallrik

Hur man

Antal portioner 4

Det behöver du


4 st kycklingfiléer
3 dl grädde
3 dl vatten
smör
salt, vitpeppar,
ingefära och gurkmeja


Färskpotatis
små runda tomater
hackad vitlök
rotselleri
palsternacka
purjolök
gräslök
salt, vitpeppar
chilipeppar
pizzakrydda


Gräddig kycklingfilé med varm potatissallad

Hur man


Skölj kycklingfiléerna ordentligt.
Lite salt och vitpeppar på dem och
bryn dem i smör och ev lite kokosolja
gyllenbruna på båda sidorna i en stekpanna.
Häll på vattnet och låt det puttra och när det bara är lite vatten kvar så häll på 3 dl grädde och låt det fortsätta puttra. Om grädden ser ut att minska så späd med mer grädde eller lite vatten så att det blir som en sås att servera till maten.
En liten dutt med ingefära och gurkmeja i grädden och låt det puttra så kycklingfilén blir genomstekt. Tiden är beroende på tjockleken på filéen och det är jätteviktigt att den är helt genomstekt och inte är rosa i mitten.
Gör ett snitt lite försiktigt i ena filéen för att se att den inte är rosa i mitten.

Skölj och koka färskpotatisen ca 20 st.

Skiva ett 10 tal skivor av palsternackan och ta ungefär lika många skivor i storleksordning av roselleri
och hacka lite finare.
Skölj och skiva lite purjolök ca 8-10 cm.
Hacka 5-6 vitlöksklyftor.
Bryn detta i smör och ev lite kokosolja i en stekpanna.
När potatisen är färdigkokt så dela dem i bitar och lägg ned i stekpannan med det andra.
Skölj tomaterna och lägg också ned dem i stekpannan tillsammans med det andra.
Bryn på allt igen och krydda med finhackad gräslök, salt, vitpeppar, chilipeppar och pizzakrydda.

Smaklig måltid!




Antal portioner 4

Det behöver du




500 g fläskfilé
1 pkt bacon
Pressad vitlök
smör
olivolja
svartpeppar, salt



Baconlindad fläskfilé med vitlök och tomatblandning och potatispuré

Hur man

Skär bort hinnor och fett på fläskfilén.
Skär den i 4 bitar.
Bryn filébitarna i smör.
Pressa vitlöksklyftorna.
Gnid in fläskfilébitarna med vitlöken.
Krydda
Linda in bitarna i bacon.
Lägg i en smörad ugnform.
Skiva tomater och lägg i botten på formen med olivolja över och häll i en burk krossade tomater.
Sätt in i ugnen på ca 200 grader i ca 25-30 min


Antal portioner 4

Det behöver du


Fläskfilé
Kantareller
Potatis

Marinad
1 pressad citron
1 dl olivolja
1/2 dl Kinesisk soya
2 tsk Sambal oelik


Marinerad fläskfilé med kantarellstuvning och potatismos

Hur man

Antal portioner 4

Det behöver du


400 g torsk
1 burk kräftstjärtar med spad
3 dl grädde
dill
smör


Ugnstekt torsk med kräftor

Hur man



1. Smörj en ugnsäker form med lite smör
2. Lägg den sköljda torsken i formen
3.Lägg kräftstjärtarna på fisken och i formen och häll spadet över allt
4.Häll sedan grädden över fisken
5. Sätt in formen i ugnen på 200 grader tills det har fått en gyllengul färg

Servera gärna potatis eller ris till
Glöm inte någon sallad eller grönsak till

Antal portioner 4

Det behöver du

Kålpudding i stekpanna

400 g nötfärs
1/4 mellanstort vitkålshuvud
1 tsk honung
smör
salt
vitpeppar

Kålpudding i stekpanna

Hur man


Skär vitkålen i mindre bitar.
Bryn dessa i stekpannan med smör och lite honung så den blir gyllengul och lite mjukare.
Lägg köttfärsen i en bunke.
Salta och peppra.
Häll i den brynta vitkålen och blanda allt.
Lägg i lite smör i stekpannan och köttfärssmeten plattas ut som en kaka i stekpannan.
Låt det brynas på mellanvärme utan att röra i det och när det börjar bli brynt så häller man i vatten som det får puttra i och det blir den goda skyn som serveras till potatisen och kålpuddingen eller som basen i en sås.



Antal portioner 4

Det behöver du


Sallad och fruktsallad.

Nyttigt och gott!

Salladen bestod av isbergssallad, romansallad, körsbärstomater, gurka, broccoli och färskost med ananas och mandel. Färskosten jag köper finns på Lidl och är jättegod och heter Goldessa Pineapple & Almonds och blir toppen på denna sallad. 

Fruktsalladen består av blå vindruvor, apelsin, äpple och banan.

Sallad och fruktsallad

Hur man


Sallad

Skär grönsakerna och blanda i en skål.
Toppa med färskosten.

Servera gärna vitlöksbröd till och eventuellt någon dressing.


Fruktsallad

Skär frukten i bitar och blanda i en skål.







Antal portioner 4

Det behöver du


4 st Kycklingfiléer
2 1/2 dl Creme fraiche
3 dl Grädde
6-8 st Vitlöksklyftor
1/2 dl Mjölk
2 tsk Dijonsenap
1 st Päron (inte för hårt)
2 tsk Honung
Smör
Ingefära
Svartpeppar
Salt
Vitpeppar

Ris
Sallad

Eivors kycklingfilépanna med päron och vitlök

Hur man


Skölj och skär kycklingfiléerna i två delar.
Salta och vitpeppra lite på dem
och stek dem i smör i en stekpanna tills de är färdiga med en klar köttsaft när du trycker på dem.


Ta fram en bunke eller en skål och
pressa ned vitlöksklyftorna och blanda i
creme fraiche, grädde, mjölk, Dijonsenapen, honung, det tärnade päronet.

Krydda lite med ingefära, svartpeppar, salt och vitpeppar.


Rör om och häll allt över kycklingen i pannan
och låt det småputtra en stund.


Servera ris och sallad till.


Antal portioner

Det behöver du



Äpplen
i skivor

Äpplechips

Hur man



Lägg ut äppleskivorna
på ett smörpapper på en plåt
och torka skivorna
på svag värme ca 100-125 grader
tills
de känns färdiga och låt dem inte bli för mörka utan de ska vara ganska ljusa och
spröda och krispiga
lägg dem sen i en glasburk med lock

prova gärna att torka päron och bananer också för de blir också goda

Antal portioner 4 liter

Det behöver du


2,5 kg blonda saftrika apelsiner
1 kg blodapelsiner
3,15 l socker
3,5 msk citronsyra
1,75 l vatten

Apelsinsaft

Hur man


Tvätta apelsinerna noga och skala tunt med potatisskalare,
INGET VITT får komma med.
Lätt på handen och vass skalare, alltså.
Blanda socker, citronsyra och skal i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det över, rör sedan till sockret löst sig.
När det svalnat till ca fingervarmt tar man upp skalen med en hålslev.
Sen pressar man alla apelsiner och häller ner saften i blandningen.
Går utmärkt att frysa.




Antal portioner 4

Det behöver du


600 g grytbitar av bog
Grillkrydda
Apelsinjuice
2 dl grädde eller
Creme Fraiche
2 bananer
Curry
Soya
Ris
Broccoli

Köttgryta på Elvis vis

Hur man


Bryn grytbitarna i en stekpanna.
Krydda med kött- eller grillkrydda.
Låt köttet koka i apelsinjuice som knappt täcker köttet ca 15 min.
Häll på 2 dl grädde eller Creme Fraiche och tillsätt 2 bananer i bitar.
Koka tills köttet är mört.
Krydda med Curry och ev. soja.
Ris och broccoli är gott till.


Antal portioner 4

Det behöver du


1 st djupfryst torskblock
1 st tomat
1 dl chilisås
3 dl grädde
1 kruka dill
salt
vitpeppar

Eivors goda fisk i ugn

Hur man

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsform med smör.
Lägg i fiskblocket.
Salta och peppra.
Klipp dillen över fisken.
Häll ca 1 dl chilisås på fisken.
Skiva tomaten och lägg den på fisken.
Häll grädden över fisken.
Sätt in formen i ugnen.
Ösgrädden några gånger över fisken.
Ugnstid ca 40 min

Servera potatis eller ris till.
Gärna någon sallad också.

Smaklig måltid!


Antal portioner

Det behöver du

http://www.expressen.se/gt/sa-har-gor-du-din-egen-grynkorv/


Grynkorv

3 kg malet fläskkött,
1 kg korngryn,
1 l vatten,
3 gula lökar,
salt, vitpeppar, kryddpeppar,
10 m fjälster.

Grynkorv

Hur man


Lägg korngrynen i blöt i vatten över natten.
Blanda grynen med det malda fläskköttet och mald lök. Salta och krydda och arbeta igenom smeten väl.
Stoppa smeten ganska löst i fjälster.
Bind upp till lagom långa grynkorvar.
Varva grynkorvarna med grovt salt.
Låt stå över natten.
Nästa dag kokas lämpligt antal grynkorvar till dagens delikatessmåltid.
Resterande fryses in styckvis.
Skaraborgs nationalrätt serveras med potatis (kokt eller mosad), sås (pepparrots- eller senaps-) och rårörda lingon.
Extra senap kan behövas.
Rotmos kan få ersätta potatismoset.
En vanlig sallad till är tillåten.



Antal portioner 4-5 pers

Det behöver du


Berusad kyckling

 

Som det putslustiga namnet anger
lagas den här kycklingrätten med vin,
två sorter faktiskt. Men kycklingen
simmar inte i alkohol, den håller bara
kvar den fina aromen när alkoholen för
längesedan har förflyktigats. Det här
är ingen vardagsmat, det är en lite
ovanlig rätt att bjuda gäster på

1 gödkyckling på ca 1 1/2 kg, färsk
eller fryst , tinad
6 msk soja
3 msk sherry
2-3 sallads- eller schallottenlökar,
grovhackade
olja till fritering
1 1/2 dl rödvin eller portvin
1 1/2-2 dl hönsbuljong (tärning)
1 tsk salt



Berusad kyckling

Hur man


Gör så här:
1. Blanda 2 msk av sojan och 2 msk av
sherryn och pensla kycklingen in- och
utvändigt
2. Bryn kycklingen i het olja i en gryta.
Lägg över den i en stor kastrull med
kokande vatten och låt den ligga 5-6
minuter.
3. Fräs löken i oljan i grytan. Lägg
tillbaka kycklingen. Tillsätt resten av
sojan och sherryn, rödvin eller portvin
och buljong. Salta. Låt det hela sjuda
under lock 1 1/2-2 timmar. Späd med
mera rödvin eller buljong om det behövs.
Skär upp kycklingen och servera den i
vinskyn, i grytan eller i serveringskärl.

Antal portioner 4

Det behöver du


Falukorv på potatis och grönsaksbädd

10-12 st Potatisar
4-5 st Morötter
2 st Röd lök
5-6 klyftor Vitlök
1/2 Purjolök
1 st Falukorv 800 g
Olivolja
Flingsalt
Körvel
Bailika
Rosmarin


Falukorv på potatis och grönsaksbädd

Hur man


Man tar en plåt eller form och smörjer den med olivolja och sedan skär potatis, morötter, rödlök, purjolök, vitlök, tomater och falukorv i klyftor eller skivor.
Lägg allt på plåten eller i formen med falukorvsskivorna överst.
Häll över lite olivolja och krydda med flingsalt, körvel, rosmarin  och lite basilika.
Sätt in i ugnen på 220-225 grader tills morötter och potatis känns mjuka.

Antal portioner 4

Det behöver du

Ett litet recept på Krokodil
från Lokaltidningen Nordöstran 27 april 2011
i ett reportage med Roger Jonsson på Tempo i Vimmerby som är handlaren som säljer exotiskt kött som tex. krokodil, bisonoxe,känguru, struts, alligator, springbock, kamel, zebra och pytonorm

4 st krokodilfiléer á cirka 130 g
1 kopp mjöl
1 kopp mjölk
1/2 kopp malda pekannötter
1 ägg
1 kopp ströbröd

Till såsen:
1 hel färsk mango skuren i bitar
3 msk hackade pekannötter
1 hel färsk papaya skuren i bitar
2 cl rom
3 msk brunt socker
1 kopp vatten
3 msk smör




Krokodil

Hur man

Platta ut krokodilfilén med en köttklubba till filéerna är cirka 5 mm tjocka.
Pudra över dem med mjöl och doppa de sedan i ägg blandat med mjölken.
Blanda ihop de malda nötterna med ströbrödet och vänd filéerna i blandningen.
Stek i en blandning av matolja och smör och servera tillsammans med såsen.
Salta och peppra efter egen smak.

Såsen:
Smält smör i en panna och sautera pekannötterna, tillsätt socker och rör om i ca 2 min.
Tillsätt sedan mango och papayabitarna som ska mosas. Häll sedan i vatten och låt koka, häll i rommen.
Låt sedan koka ihop ca 15 min på svag värme.
Servera maträtten med ris.


Antal portioner

Det behöver du

150 g margarin
150 g vetemjöl
150 g kokt pressad kall potatis

Fyllning:
Äppelmos utan socker

Sockerfri laggtårta

Hur man
Med sockerfritt äppelmos som fyllning blir det här en helt sockerfri tårta.

1.Hacka fettet med mjöl och potatis. Arbeta snabbt ihop till en deg som får vila kallt en stund.

2. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en rund botten som naggas.

3. Lägg bottnarna var för sig på smord eller bakpappersklädd plåt och grädda ca 10 min i 225 graders värme.

4. Lägg ihop tårtan med (sockerfritt) äppelmos mellan varje botten. Servera ev vispad grädde till.

Antal portioner 2

Det behöver du


1 stort moget päron
100 g keso
4 tsk tjock grädde
1 tsk socker
4 valnötskärnor

Pärongott för två

Hur man

Halvera päronen.
Ta bort kärnhuset.
Rör keson smidig med grädde och tillsätt 1 tsk socker.
Lägg kesoblandningen på päronhalvorna och garnera med valnötskärnor.

Antal portioner 4

Det behöver du
4 smörgåsgifflar
1 burk tonfisk
6 dl riven ost
½ knippa dill, finhackad
½ dl vispgrädde
2 äggulor
salt, peppar


Ostfyllda gifflar

Hur man

Låt tonfisken rinna av.
Rör ihop tonfisk, ost, dill, grädde, äggulor och kryddor.
Snitta gifflarna som korvbröd och lägg dem med snittytorna uppåt i en ugnsäker form.
Fördela fyllningen i bröden. Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter.
Servera med sallad.

Antal portioner 2 pers

Det behöver du


1 påse djupfryst Kinamix
1 burk tonfisk (i vatten)
krossad svartpeppar


Kinamix med tonfisk

Hur man


Blanda den djupfrysta kinamixen med tonfisken i en kastrull och låt allt bli varmt och krydda med svartpeppar efter smak.
Servera gärna sallad och varma vitlöksbaguetter till.
Snabbt enkelt billigt nyttigt och gott.

Antal portioner

Det behöver du
2 hg köttfärs
0,5 dl finhackad gul lök
0,5 dl finhackad purjolök
2 msk finhackad vitkål
1 dl böngroddar
salt, peppar

Pannkakssmet

1 dl vatten
1,5 dl mjöl
1 dl mjölk
1/4 tsk bakpulver
1 ägg
olja, salt, vitpeppar


Vårrullar

Hur man

Blanda till pannkakssmeten och låt den stå en stund.
Fräs under tiden köttfärsen och grönsakerna i en het panna så att de knappt får färg.
Avsmaka med salt och peppar.
Grädda pannkakorna i en stekpanna på svag värme utan att vända dem så att de är genomgräddade men bleka på bägge sidor.
Lägg upp dem på smörpapper.
Låt dem svalna och lägg sedan några matskedar av fyllningen i varje pannkaka och rulla ihop dem.
Pensla med äggula i skarven och fritera dem i olja.


Antal portioner 6-8 port.

Det behöver du

Pajdeg

3 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
2½ msk vatten

Fyllning

2 dl mjölk
1 dl tunn grädde
3 äggulor
2 msk maizena
2 msk socker
(2 tsk citronsaft)
3 bananer

Maräng

3 äggvitor
1 dl socker


Bananpaj

Hur man

Blanda mjöl och matfett med gaffel i en skål till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop allt till en deg.
Kavla ut degen och lägg den i en pajform.
Gör en stadig kant av degen på pajformens kant, då glider den inte ner mot formens botten under gräddningen.
Grädda pajskalet pajskalet i 225 graders ugnsvärme i ca 20 min.
Blanda alla ingredienserna till fyllningen utom bananerna. Låt fyllningen koka upp under kraftig vispning på ej för stark värme.
Skiva bananerna, lägg dem i pajskalet, häll på krämen.
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret i en fin stråle under fortsatt kraftig vispning. Bred marängen över krämen som ett toppigt moln. Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme ca 10 min tills marängen fått läcker färg.

Antal portioner

Det behöver du
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
saft och skal från ½ ctron

Fyllning

2 dl vispgrädde
2 dl blåbär
florsocker

Pannkaksrulle med blåbärsgrädde

Hur man
Blanda mjöl och salt och vispa i hälften av mjölken. Vispa ner resten tillsammans med äggen.
Häll smeten i en smord långpanna.
Grädda i ugnen vid 225 grader i ca 20 min.
Lossa pannkakan, stjälp upp den och låt den kallna.
Vispa grädden, rör i blåbären och smaksätt med socker.
Bred fyllningen över pannkakan och rulla ihop.