23. jan, 2013

Blogg-Onsdagen den 23 januari

................................................................................................

Namnsdag: Frej, Freja

http://www.birthday.se/namn/frej/

http://www.birthday.se/namn/freja/

.................................................................................................

 

-14 grader idag igen.

 

..................................................................................................

 

När väl solen tittade fram så blev det klarblå himmel och träden var mer än frostiga så det var läge för att ta några fina bilder. Men riktigt råkallt ute men fick ändå några vackra vyer innan batteriet tog slut i kameran.

 

.................................................................................................

 

Satt och gick igenom lite gamla bloggar och hittade det jag skrev 3 februari 2010 och vill gärna delge er det igen..

 

Tittade på Super size me på TV 4 som handlade om överviktiga i USA och matens betydelse. De gjorde ett experiment där en man skulle bara äta mat från Mc Donalds under en månad. Efter 2 veckor hade han gått upp 7,7 kilo och hans levervärden hade blivit dåliga av den fettrika kosten och det var så allvarligt att han funderade på att avbryta experimentet för att inte äventyra sin hälsa i form av skrumplever.

Det visade sig också efter att man hade ändrat kosten i en skola till näringsriktig mat istället för pommes frites, läsk och kakor att barnen i skolan blev lugnare och mer harmoniska och kunde ta till sig undervisningen på ett helt annat sätt.

Förstår inte att vi ska förstöra barnens hälsa med all skräpmat i skolorna. Håller på dig Bert Karlsson som kämpar mot dålig mat i skolorna men det räcker inte för det är allas vuxnas ansvar att verka för detta.

I programmet visade man att företagen som tillverkade all den dåliga maten kämpade med näbbar och klor för att man inte skulle förändra kosthållningen på skolan i programmet för det handlade ju om den ekonomiska delen för dem och de höll med om att de var med i att förstöra barnens hälsa.
Tycker att de istället ska haka på och tillverka det som är den nyttiga maten för det kommer att vara framtidens melodi och där kommer pengarna att finnas och låta den onyttiga maten vara en bisyssla för den kommer inte heller att försvinna utan alltid att finnas bara man ändrar andelen av intaget.

I programmet så visades också att man blev beroende av maten genom att man snabbt efter man ätit blev hungrig igen och på det sättet åt man mer än man behövde. Man har också ändrat storleken på alla förpackningar. Det som var maxstorlek på dryck förr är mini idag. Vem behöver dricka 2 l Coca cola till Big Mack som var i supermenyn?

Har träffat människor där det är vanligt i deras länder att dricka 2-3 l Coca cola varje dag och det kunde man se på deras dåliga tänder som hade då blivit så med kombination av andra faktorer som tex. dålig kost med mycket socker och rökning.

Jag har alltid ogillat alla lightprodukter. Varför ska man äta och dricka produkter med en massa kemikalier som tex. aspartam i som vid undersökningar har visat att det är starkt allergi- och cancerframkallande?
Jag läser alltid innehållsförteckningen och ser jag att det innehåller ersättningar istället för socker så sätter jag tillbaka det på hyllan.

 

........................................................