25. jun, 2015

Gör egen växtmjölk

Tips på hur du själv kan göra hampamjölk, nöt- och sesammjölk, rismjölk, havremjölk och tips på lite smaksättning

 

Gör egen växtmjölk- 6 recept till dig!

Du behöver en behållare att mixa i, en mixerstav eller mixer, en silduk (går bra med en tunn kökshandduk) och en behållare att låta mjölken rinna ner i.
Håller ca 5 dagar i kylskåp.

Recepten nedan ger en naturell bas, vill man så kan man söta med några droppar/någon tsk sötning eller banan, dadel, ha i lite salt, vanilj eller kryddor som kanel, kardemumma, gurkmeja, ingefära. Eller höja fetthalten med linfröolja. Eller göra snabbaste smoothien med nyponpulver, gojiextrakt el. Supergreens ex.

Växtmjölk blir inte särskilt näringsrik, då den mesta näringen sitter kvar i växtköttet som silas bort, av det kan du dock göra eget mjöl om du torkar det på låg värme, pajdeg, rawfoodbollar, blanda i frukostyoghurt/smoothies eller i röror och kalla såser.

Till 1 l färdig mjölk:
Hampamjölk
2,5 dl hampaproteinpulver
1 l vatten

Nöt- Sesammjölk
2 dl mandel/macadamia/hasselnöt/valnöt
1 dl sesamfrö skalade el. oskalade
1 l vatten

Rismjölk
2 ½ dl färdigkokt ris
1 l kokat vatten (varmt)

Havremjölk
2 dl havregryn
1 l vatten

Går såhär:
Mixa växtdelen + ev. sötning/smak med vattnet och låt sedan rinna igenom silduk/handduk ner i en behållare för förvaring.

Förslag på sötning/smaksättning:
Ulrikas Cashewmjölk med stevia,
2 dl vatten
12 cashewnötter
ev. 2 - 3 droppar stevia, gärna med vaniljsmak
http://ulrikagabriel.blogspot.se/…/cashewnotsmjolk-snabbt-o…

Annies nypondryck:
Nypondryck (1 person)
2 dl mandelmjölk
1/2 msk nyponpulver
1-2 krm kanel
en dust nejlika & lite honung.
http://liveitloveit.shapemeup.se/