25. apr, 2019

Vitaminer, karotenoider associerade med lägre risk för grå starr

Vitaminer, karotenoider associerade med lägre risk för grå starr


Vitaminer, karotenoider associerade med lägre risk för grå starr.
(Direktöversatt)
(HealthDay) - Högre konsumtion av vissa vitaminer och karotenoider är förknippad med en signifikant minskad risk för åldersrelaterad katarakt (ARC) i kohortstudier, enligt en metaanalys som publicerades i januari-utgåvan av The American Journal of Clinical Nutrition. Hong Jiang, från Xi'an Jiaotong University Health Science Center i Kina, och kollegor genomförde en meta-analys av randomiserade kontrollerade studier (RCT) och kohortstudier som publicerades i juni 2018 för att utvärdera dietary vitamin- och karotenoidintag och ARC-risk. Författarna omfattade åtta RCT och 12 kohortstudier i analysen.

Forskarna fann att de flesta vitaminer och karotenoider var signifikant associerade med minskad risk för ARC i kohortstudierna, inklusive vitamin A (relativ risk [RR], 0,81), vitamin C (RR, 0,8), vitamin E (RR, 0,9) , p-karoten (RR, 0,9) och lutein eller zeaxantin (RR, 0,81). I RCT jämförde inte E eller E-karoten jämfört med placebo signifikant risken för ARC. I kohortstudier minskade risken för ARC signifikant med 26 procent för varje 10 mg / d ökning av lutein- eller zeaxantinintaget samt med 18 procent för varje 500 mg / d ökning av C-intaget med 8 procent för varje 5 mg / d ökning av β-karotenintaget och med 6 procent för varje 5 mg / d ökning av vitamin A-intag.

"Om vi ​​kunde fördröja ARC: s start med 10 år, kan det halvera antalet personer som behöver operation," sa en medförfattare i ett uttalande.